Nicolae Vacaroiu a declarat recent, intr-o emisiune televizata, ca i se par mari dobinzile cu care bancile dau imprumuturi. “In conditiile in care estimam o inflatie anuala de 9%, dobinzile anuale la depozite ar trebui sa se situeze intre 10-11%, iar cele la credite sa fie in jurul a 16%”, e parerea lui Vacaroiu in aceasta chestiune.
Tema dobinzilor mari care scumpesc banii imprumutati nu este noua, ea fiind atacata, fara sa apara vreun rezultat, de Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, si de premierul Adrian Nastase. Noutatea din discursul lui Vacaroiu este recomandarea unor niveluri precise ale dobinzilor, pe care le cintareste strict in functie de inflatia estimata pentru acest an.
Daca s-ar fi limitat doar la a cere ieftinirea creditelor, recomandarea fostului premier si presedinte de banca astazi disparuta ar fi putut fi privita ca o incercare de a cuceri electoratul doritor de consum pe credit. El vorbeste insa si de micsorarea dobinzilor la economiile depuse in conturi bancare, fara sa spuna insa ca populatia n-ar mai fi tentata sa tina banii in lei.
In replica, bancherii sustin ca nivelurile dobinzilor recomandate de Vacaroiu sint rupte de realitate, iar analistii spun ca inflatia singura nu regleaza scumpirea sau ieftinirea banilor.
“Nicolae Vacaroiu n-ar trebui sa critice nivelul dobinzilor, ignorind argumentele bancherilor, expuse deja in repetate ocazii. Cit timp BNR ofera o dobinda de 20,75%, atunci are prea putina importanta care este nivelul inflatiei.
Pe de alta parte, BNR nu prea are de ales in conditiile in care se teme ca, daca ar scadea dobinzile, ar fi o explozie a creditarii insotite de cresterea inflatiei, deci de cresteri de preturi”, ne-a declarat analistul economic Matei Paun.
La rindul lor, bancherii au mai multe explicatii pentru nivelul ridicat al dobinzilor: politica monetara a