Pe linga – sau mai degraba deasupra – politicii noastre cea de toate zilele, saptamina trecuta a avut in centru un personaj pozitiv: nimeni altul decit Stefan cel Mare! Vineri 2 iulie s-au implinit 500 de ani de la moartea voievodului. 2004 – „Anul Stefan cel Mare“! Apropiindu-se data omagiata, s-au inmultit binisor si omagiile.
Iata:
- Cercul Militar National, subordonat Ministerului Apararii Nationale, continuator – nu-i asa?! – al traditiei vitejesti a inaintasului medieval, nu se putea sa nu organizeze „Zilele Stefan cel Mare“, si anume in cadrul mai amplului program Stefan cel Mare si Sfint – Comemorare 500 de ani. In frumosul Palat al Cercului a avut loc luni 28 iunie un simpozion intitulat Stefan cel Mare – personalitate proeminenta a istoriei romanesti si europene. Joi 1 iulie, tot la Cercul Militar, a fost programata o „seara cinematografica“ in cadrul careia au fost prezentate peliculele Voievodul. Maria Sa Stefan (film documentar) si ecranizarea dupa Fratii Jderi, o catastrofa caracteristica pentru „epopeea nationala“ pe care, in materie de „a 7-a arta“, o promova propaganda epocii Ceausescu. Saptamina asta, joi 8 iulie, va avea loc si o „seara teatrala“, sub titlul Stefan – domn in scaunul vremii.
- Si-ar inchipui cineva ca de la asemenea sarbatoare ar putea lipsi Academia Romana? Nu, nu, de trei ori nu! Asa ca Inaltul For Stiintific a organizat in Aula sa – ce altceva?! – o „sesiune solemna“ inchinata comemorarii celor 500 de ani de la moartea voievodului. Au participat presedintele tarii si presedintele-gazda, plus academicienii istorici, pusi sa prezinte „comunicari“. A fost lansat un volum somptuos, special tiparit pentru „Anul Stefan cel Mare“: Arta si civilizatie in timpul lui… (al cui, oare?!). Autori: Razvan Theodorescu, Ion Solcanu si Tereza Sinigalia. Fireste, cercetari de ultima ora realizate de ministrul Culturi