Contrar opiniei generale, majoritatea femeilor traficate din Comunitatea Statelor Independente (CSI) si din Europa Centrala si de Est (CEE) au emigrat voluntar. Dupa 1989, rata mare a somajului combinata cu discriminarea a obligat femeile sa renunte la locurile lor de munca.
In plus, ocaziile de a emigra in Europa Occidentala sau in alta parte pentru un trai mai bun au fost si ramin foarte tentante. Crima organizata si coruptia in regiune, precum si profitul mare si riscul relativ mic de a fi pus sub acuzare incurajeaza retelele de trafic uman sa opereze in continuare.
Majoritatea femeilor primesc promisiuni pentru locuri de munca in strainatate ca dansatoare, chelnerite sau menajere, insa apoi sint obligate sa se prostitueze. Unele chiar stiu ca vor lucra in industria sexului inainte de a pleca si ele sint cele care aleg sa faca asta.
In orice caz, nu realizeaza ca majoritatea vor fi vindute ca sclave, constrinse de datorii, ca li se vor confisca actele, vor deveni dependente de droguri si alcool, vor fi intimidate sau vor fi impiedicate fizic sa scape si nu vor avea nimic de spus cu privire la citi clienti pot servi.
Dar cum ajung romancele sa se prostitueze in strainatate? Cine "le ajuta" sa plece din Romania?
Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migrare (OIM), peste jumatate de milion de femei sint traficate pentru prostitutie pe parcursul unui an. Mai bine de doua treimi dintre ele, pleaca din Europa Centrala si de Est, ajungind in Balcani.
Din cele 200 de femei descoperite intr-un raid al politiei intr-un bordel din Kosovo, in 2001, 180 nu mai fusesera niciodata in strainatate, iar 150 dintre tinere avusesera inainte un loc de munca. De asemenea, din 61 de femei care mai lucrasera inainte in strainatate, mai bine de jumatate isi facusera loc in industria sexului.
Pe de alta pa