Autoritatile se grabesc in aceste zile sa formeze o noua echipa de management la CEC, ultima institutie bancara controlata integral de stat, dupa ce Banca Mondiala, FMI si Uniunea Europeana si-au inmultit insistentele pentru o grabire a procesului de restructurare astfel incat CEC sa poata fi pregatit pentru privatizare si vandut unui investitor pana la jumatatea anului viitor.
Surse oficiale au confirmat in ultimele zile discutarea unor variante de inlocuire a presedintelui Constantin Teculescu, printre numele vehiculate figurand cel al secretarului de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru. Ministerul este reprezentantul statului ca actionar unic al CEC.
Comisia de privatizare a CEC a selectat recent sase banci de investitii, din 23 interesate, pentru a depune oferte de consultanta la privatizarea ultimei institutii de credit unde statul este actionar majoritar.
Durata angajamentului pentru firma de consultanta va fi de cel putin un an, incepand din luna octombrie 2004, iar plata serviciilor va fi realizata dintr-un imprumut nerambursabil acordat Romaniei de Banca Mondiala.
In ciuda unor masuri de restructurare aplicate in ultimii doi ani, CEC a continuat sa piarda din cota de piata, a ramas singura banca neinformatizata de pe piata si a continuat sa lucreze cu un numar foarte mare de salariati raportat la eficienta activitatii, desi actuala conducere a institutiei afirma ca a disponibilizat aproximativ 3.000 de angajati in perioada 2002-2003.
CEC urma sa inchida in lunile recent incheiate 60 de agentii care ii aduceau pierderi, numarul unitatilor teritoriale ale bancii urmand sa scada pana la 1.450. Renuntarea la o parte a agentiilor face parte din programul de restructurare al CEC, inceput in 2002, pentru reducerea costurilor, inclusiv prin reducerea personalului.
Numarul celo