"Satyagraha" " acesta este numele în sanscrită al ştiinţei înţelepciunii lui Mahatma Ghandi, în care se găsesc unificate, întru împlinirea unui ideal, căutarea adevărului şi slujirea omului, învăţătura despre revolta paşnică. Ghandi şi-a probat şi consolidat principiile în perseverentă muncă politică, dedicată, la început populaţiei minoritare indiene din Africa de Sud. Această fază a vieţii sale, care a durat mai mulţi ani, este pretextul istoric pentru opera lui Phillip Grass "Satyagraha", o raritate pe scenele lumii.
"Credeţi cu adevărat că cineva poate fi interesat de un slăbănog cu coapsele înveşmîntate într-un şorţ, ce poartă un toiag?" întrebase un producător hollywoodian, refuzîndu-l pe Richard Attenbourough, cînd acesta se prezentase pentru prima dată într-un mare studio, cu proiectul pentru filmul pe care avea să-l facă: cum azi se ştie, temerile au fost neîntemeiate. Aproape în acelaşi timp Phillip Grass scrie Satyagraha, operă a cărei premieră absolută a avut loc în 1980 la Rotterdam, un an mai tîrziu, fiind reluată la opera din Stuttgart, sub bagheta lui Dennis Russell Davies, cu un succes remarcabil.
Au trecut totuşi 23 de ani, pînă s-a încumetat cineva să pună din nou în scenă această operă, "neîndoielnic, un copil al timpului său", cum scrie cronicarul în "Kölner Stadt-Anzeiger" " şi din nou, răsplata nu s-a lăsat aşteptată.
"Asemenea aplauze frenetice nu s-au mai auzit la opera din Bonn, (unde a avut premiera la mijlocul lunii iunie a.c. în cadrul Bienalei de la Bonn n.n.) în regia genială a lui Silviu Purcărete şi sub bagheta dirijorală a lui Ulrich Windfuhr: Grass îi bate pe Verdi & Co.", scrie entuziasmat Berhard Hartmann în "General-Anzeiger". Şi mai departe. "Originar din Bucureşti, regizorul Silviu Purcărete, cunoscut deja la Bonn cu succesul lui Castor et Pollux al lui Rameau, înscenează împreună