Reducerea impozitului pe profit la 18% si a contributiilor la asigurarile sociale cu minim 4%, precum si introducerea unei cote unice de impozitare a veniturilor persoanelor fizice de 14-15% sunt principalele solicitari de reducere a fiscalitatii pe care cea mai puternica organizatie a oamenilor de afaceri, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), le-a adresat autoritatilor.
Ei considera ca reducerile de taxe anuntate de Ministerul Finantelor sunt insuficiente si prea mici pentru a se putea vorbi cu adevarat despre o relaxare fiscala.
Reprezentantii oamenilor de afaceri spun ca in acest moment exista un dezechilibru in relatia dintre Guvern, sindicate si patronate, in defavoarea celor din urma, dezechilibru pe care patronii incearca sa-l inlature prin strangerea randurilor si infiintarea acestei Aliante.
Dupa 1992 s-au infiintat foarte multe organizatii patronale care au fost incapabile sa gestioneze si sa promoveze interesele oamenilor de afaceri. Poate de aceea avem acum un Cod fiscal conceput de guvern si un Cod al muncii realizat de sindicate , a declarat ieri George Copos, presedintele ACPR. Copos este patronul grupului de firme Ana.
La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), membra a ACPR, spune ca acest dezechilibru intre reprezentarea muncii si cea a capitalului se vede inclusiv in Parlament. De exemplu, sindicalistii pot fi alesi in Parlament, dar acest lucru nu le este permis si patronilor , a mai spus Pogonaru.
In ceea ce priveste fiscalitatea, Pogonaru sustine ca Romania este campioana taxarii fortei de munca , iar nivelul contributiilor la asigurari sociale este o rusine .
Dinu Patriciu, presedintele Initiativei Europene a Mediului de Afaceri (IEMA), de asemenea membra a ACPR, cere masuri curajoase din parte guvernului in domeniul reducerii f