In Romania, libertatea presei este in pericol. Mediile de informare autohtone sint supuse presiunilor de toate felurile, ziaristii sint intimidati si hartuiti, iar guvernul nu accepta criticile si incearca sa manipuleze informatiile.
Nici un membru al guvernului nu a participat la Conferinta privind libertatea presei
In Romania, libertatea presei este in pericol. Mediile de informare autohtone sint supuse presiunilor de toate felurile, ziaristii sint intimidati si hartuiti, iar guvernul nu accepta criticile si incearca sa manipuleze informatiile. Acestea sint citeva dintre remarcele facute de ambasadori ai statelor occidentale la Conferinta privind libertatea presei, unde reprezentantii guvernului roman au refuzat sa vina. Absenta oficialilor autohtoni a fost jignitoare pentru ambasadorii si diplomatii interesati de problema libertatii presei din Romania, demonstrind, in acelasi timp, ca executivul nu este interesat sa discute o chestiune care devine tot mai acuta pe masura ce trece timpul.
?Libertatea de expresie joaca un rol crucial in aspiratiile Romaniei de a deveni membru al Uniunii Europene?, a avertizat ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber, la Conferinta privind libertatea presei organizata de Romania Think Tank. ?Ceea ce se intimpla cu libertatea presei ar putea fi o parte din viitorul Raport al Comisiei Europene privind Romania?, a precizat si Jonathan Scheele, seful Delegatiei UE in Romania. Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Marii Britanii a amintit, la rindul sau, guvernantilor romani ca ?statele din UE si Comisia Europeana vor monitoriza progresele pe care le face Romania pina in 2007. Aceasta monitorizare va include si libertatea presei?. Avertismente de acest fel au mai fost formulate si pina acum, dar este pentru prima data cind diplomati de frunte din statele occidentale trag impreuna un semnal de ala