In toamna vor aparea primele agentii de munca temporara, adica societati comerciale care intermediaza vanzarea si cumpararea de forta de munca pe perioade limitate de timp.
Munca temporara sau sezoniera este reglementata prin Codul Muncii, insa nu a putut fi utilizata pana nu au aparut Normele de aplicare care sa stipuleze clar ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a se putea ocupa cu “vanzarea“ de muncitori.
La aceste agentii pot apela toate companiile care au nevoie de muncitori pentru activitati sezoniere, precum cele din agricultura sau constructii. Toti cei care au nevoie de muncitori pentru activitati de cateva ore pe zi pe o perioada de maximum un an si jumatate vor apela la aceste agentii.
AVANTAJE. Oamenii care nu-si gasesc un loc de munca permanent au posibilitatea sa lucreze temporar cu acte in regula. In aceasta perioada le merge vechimea, cotizatia la pensie si obtin un salariu la fel ca si angajatii permanenti. Totodata, firma unde lucreaza are obligatia sa le asigure, de regula, dotarea cu echipamente individuale de protectie si de munca.
Si cel mai important, sa-i informeze cu privire la locurile de munca vacante existente, in vederea asigurarii egalitatii de sanse cu ceilalti angajati cu contract individual de munca pe durata determinata.
OPINII. Legislatia prezinta o serie de ambiguitati. Principala problema este limitarea la 18 luni a perioadei de lucru in regim temporar, pentru un angajat. O alta nemultumire este legata de cuantumul garantiei pe care trebuie sa o constituie agentiile de munca temporare: echivalentul a 25 de salarii minime brute pe tara, plus taxele aferente raporturilor de munca.
PROTEST
IMM-urile nu sunt de acord cu aparitia acestor intermediari. “Nu simplifica procedura de angajare si nu reduc fiscalitatea si cheltuielile angajatorilo