Post-ceausestii au intrat intr-o faza de maxima tensiune. Lupta orbeste pentru ierarhia din interiorul unui grup foarte bogat. Un partid, PSD-ul, principalul profitor al tranzitiei Romaniei de la comunism la democratie, incearca sa-si aleaga noii lideri.
Ion Iliescu - saracul, dar cinstitul - crede ca poate face ordine intre citeva sute de pesedisti care (unii dintre ei) chiar au curajul sa rivalizeze cu oamenii foarte puternici financiar din Europa Apuseana.
Principalul beneficiar al mandatului 2000-2004, l-am numit aici pe Adrian Nastase, vrea sa-si consolideze puterea cu riscul pierderii ei. Ion Iliescu vrea sa-si consolideze anvergura istorica si se simte dinamitat de chiar fiul sau risipitor.
El vrea sa recistige controlul partidului prin initierea unei curatenii totale, uitind ca mizeria si coruptia, extinse in ultimii ani, sint rezultatul modului sau de a face politica.
Romanul e pus intr-o situatie neplacuta.
Sa-l sustina pe Ion Iliescu cel zimbaret, cel care n-a deranjat pe nimeni, bombardind Romania doar cu amenintari generale la adresa coruptiei, si care acum forteaza Constitutia? Sau sa-l sustina pe Adrian Nastase, cel care se arata a fi principalul beneficiar al tranzitiei, si, prin cei din preajma sa, chiar mai mult decit atit? Scandalul izbucnit luni la Cotroceni mocnea de mult.
E un conflict fatis intre pragmatismul (uneori exagerat) al unui politician tinar si mentalitatea dirijista, tovaraseasca, oarecum adaptata la staiful democratic a lui Ion Iliescu. Va demisiona Adrian Nastase din fruntea PSD? Ieri, multi dadeau amenintarea pronuntata la Cotroceni ca fiind pe cale de a se implini. Eu, unul, ramin sceptic.
Jocurile de putere in interiorul PSD-ului nu se transeaza usor. Ion Iliescu incearca sa para primul dirijor. Ceva ma face sa cred ca nu este nici singurul si nici hotaritorul