Cereale, fructe, legume, miere, lapte, unt sau cascaval. SAPARD pregateste o noua masura prin care va finanta obtinerea acestor produse, dar si a altora, in sistem ecologic.
FLORINA ZAINESCU
Din ce in ce mai multi fermieri renunta la ingrasaminte chimice, pesticide sau antibiotice pentru a-si cultiva graul sau pentru a-si creste vacutele in sistem ecologic. Dar trecerea de la “cultura“ clasica la cea BIO nu se face peste noapte.
Pentru ca rodul muncii lor sa fie considerat ecologic, este nevoie de o perioada de conversie: 2 ani pentru culturile anuale – cereale – pajisti sau culturi furajere, 3 ani pentru livezi si vii sau un an pentru niste albine BIO. Iar pierderile agricultorului sunt mari in acest interval.
FINANTARE. In curand insa, taranul “ecologist“ nu va mai suporta din propriul buzunar aceste pierderi. SAPARD lucreaza la o noua masura de finantare – Masura 3.3 Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural – care ii va da agricultorului posibilitatea sa solicite prime care sa-i acopere gaura din buget.
Sprijinul se va acorda anual, pe baza pierderii estimate de venit. Stimulentul financiar nu va depasi 20% din pierderea declarata, dar va fi finantat integral de Comunitatea Europeana si bugetul de stat, dupa cum scrie in fisa tehnica a acestei masuri.
SUBVENTII. Pana sa beneficieze de aceasta finantare, cei care au imbratisat deja productia ecologica sunt subventionati de catre stat: cu 7.000 de lei/kilogram pentru viteii sau gainile duse la abator si cu 10.000 lei/kilogramul de carne de grasun. Ajutorul pentru un ou ecologic este de 1.000 de lei, 600 lei pentru kilogramul de grau si 400 de lei pentru cel de rosii sau morcovi.
Per total, in 2004, vreo 26 de miliarde de lei astepta sa ajunga in buzunarele fermierilor ecologici sub forma de sub