Sint arhitecti care vind si planuri mai ieftine, dar pentru constructii “de serie”
Proiectul unei case din caramida cu doua dormitoare, o sufragerie, doua bai si o bucatarie costa minimum 4.500 de euro, dupa cum spun mai multi arhitecti. Piata proiectelor pentru case s-a stabilizat in ultimii doi ani, iar preturile au fost reglate printr-o lege care stabileste cum isi pot calcula arhitectii onorariile pentru diferite tipuri de proiecte.
Cele mai scumpe sint planurile pentru vile de lux, unde doar pretul proiectarii poate ajunge la 600 de euro metrul patrat, adica aproape dublu fata de pretul manoperei de constructie pentru o casa obisnuita.
Specialistii ii sfatuiesc pe cei care au un teren si vor sa isi construiasca o casa sa hotarasca mai intii ce tip de constructie aleg: individuala sau colectiva. “Constructiile colective sint mai ieftin de proiectat, dar clientul poate fi nemultumit de faptul ca o casa “de serie”, cum o numesc arhitectii, nu i se potriveste.
Constructiile individuale presupun mai multa munca, de aceea si pretul va fi pe masura”, spune arhitectul Viorel Hurduc, presedintele filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.
Locuintele colective (“de serie”) sint fie ansambluri de case asemanatoare celor pe care le-au introdus pe piata Agentia Nationala a Locuintelor sau firme precum Impact ori Triumf Construct, fie proiecte gata facute, din care clientul poate alege un model care ii place.
“Locuintele colective nu sint personalizate, ci respecta doar standarde de locuire, de calitate a locuintei”, explica Viorel Hurduc. Deoarece in Romania piata nu s-a dezvoltat destul de mult, nu exista banci cu proiecte de case, din care oamenii sa poata alege.
Exista insa arhitecti care, dupa ce au construit mai multor clienti un gen de casa care le-a placut, realizeaza altele asem