In cabinetul presedintelui Ion Iliescu urmeaza sa se desfasoare, zilele acestea, un eveniment de o importanta deosebita pentru Justitia romaneasca si mai ales a independentei acesteia, ceruta imperativ, in ultimele luni, de aproape toate organismele internationale, de la Parlamentul European pana la Fondul Monetar International (FMI).
In urma sedintei de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au fost nominalizati trei candidati pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa ce, in urma pensionarii oarecum fortate a fostului sef al instantei supreme, Paul Florea, aceasta functie este vacanta de peste trei saptamani.
Cei trei candidati recomandati de ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, si acceptati, ieri, de CSM sunt Nicolae Popa - fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Gheorghe Buta - fostul presedinte al Curtii de Apel Cluj si Theodor Mrejeru - fostul presedinte al Sectiei contencios-administrativ din ICCJ.
Dintre acestia, presedintele Romaniei trebuie sa aleaga doar unul singur, iar sortii par sa-l favorizeze pe Nicolae Popa, fost consilier personal al lui Ion Iliescu pana in 1996.
Cariera ascendenta a acestuia de la profesor de drept la judecator al Curtii Constitutionale si apoi presedinte al acestei instante a coincis suspect de exact cu perioadele in care puterea a fost detinuta de PSD, iar presedintele Romaniei a fost Ion Iliescu.
Recomandarile pentru numirea celui mai important reprezentant al puterii judecatoresti - presedintele ICCJ - au fost facute de un membru al Guvernului, mai exact de ministrul Justitiei. Daca reforma sistemului judiciar s-ar fi facut pana astazi, recomandarile ar fi fost facute de un CSM independent, neinfluentat de puterea politica.
Reamintim ca un rol principal in intarzierea acestei reforme l-a jucat fostul ministru al Justitie