Asasinarea redactorului-sef al editiei in limba rusa a revistei Forbes, Paul Klebnikov, i-a ingrijorat, vineri, pe ziaristii moscoviti, cu atat mai mult cu cat acesta nu a fost primul si cu siguranta nici ultimul caz asemanator pentru greu incercata presa din Rusia.
Potrivit Politiei, ziaristul a fost impuscat la scurt timp dupa ce a iesit din sediul publicatiei, situat in nord-estul capitalei ruse, si a murit putin mai tarziu in ambulanta care il transporta spre spital.
Atat Politia, cat si opinia publica si colegii din presa au apreciat ca uciderea are legatura cu activitatile profesionale ale lui Klebnikov, un ziarist cunoscut pentru anchetele sale in cazul privatizarilor controversate din anii 1990 din Rusia.
Nascut la New York, intr-o familie de emigranti rusi, Klebnikov lucra pentru revista Forbes de aproape 15 ani si si-a castigat celebritatea inca din 1996, dupa publicarea unui articol in care il califica pe oligarhul Boris Berezovski drept „sponsor al Kremlinului“.
Dezvaluirile ce il aveau ca personaj principal pe Berezovski - cazut intre timp in dizgratia Kremlinului si refugiat in Marea Britanie - au continuat sa ramana in atentia lui Klebnikov, care, intr-o carte publicata in 2000 si intitulata Nasul Kremlinului a descris si modul in care omul de afaceri a scos din Rusia sute de milioane de dolari.
Apogeul carierei lui Klebnikov a fost atins in mai, la numai o luna dupa aparitia primului numar al editiei rusesti a Forbes, cand cunoscutul ziarist a publicat lista celor mai bogati 100 de oameni din Rusia, oferind anumitor persoane o celebritate pe care nu si-o doreau.
Amenintarile pe care Klebnikov recunostea pe atunci ca le primea nu au fost duse insa la indeplinire decat pana in urma cu trei zile.
Moartea redactorului-sef al Forbes vine intr-un moment cum nu se poate mai prost pentru pr