Doua posibile inmormantari. Rezultatele alegerilor locale au generat reactii simetrice in doua partide aflate - teoretic - la poli ideologici opusi: Psd-ul si Pntcd-ul. Motivul acestor reactii este diferit. Psd-ul se afla la guvernare si dispune de un "aparat" supradezvoltat, dominand, practic, via...
Doua posibile inmormantari
Rezultatele alegerilor locale au generat reactii simetrice in doua partide aflate - teoretic - la poli ideologici opusi: Psd-ul si Pntcd-ul. Motivul acestor reactii este diferit. Psd-ul se afla la guvernare si dispune de un "aparat" supradezvoltat, dominand, practic, viata sociala si economica a tarii. Pntcd-ul se zbate in anonimatul extraparlamentar, adunand cateva zeci de militanti activi in umbra gloriei trecute. Partidul "mosit" de d-l Iliescu este un "megapartid", sufocat de propria-i greutate, dupa cum observa Adrian Severin, o personalitate mai putin implicata in "afacerile interne" ale Psd-ului. Pntcd-ul a ajuns un grupuscul "sectant", plasat in optiunile alegatorilor la un rusinos 1%. Inventarierea deosebirilor ar putea continua. Nu ne-am propus insa asta. Ceea ce observa oricine este ca "localele" au generat seisme in ambele formatii, au pus problema redefinirii identitatii lor. Similitudinea reactiilor postelectorale este extrem de semnificativa, indicand faptul ca, desi au ponderi procentuale net opuse, ambele "partide" se afla, constient sau nu, intr-un punct mort, intr-o posibila "expiere".
Afirmatia poate parea paradoxala, mai ales in cazul Psd-ului, partid ce a dominat scena politica dupa 1989, obtinand, chiar si in momentele de defensiva electorala, minimum o patrime din preferintele electoratului? Cum ar putea atunci sustine cineva posibilitatea disparitiei celor doua grupari, a intrarii lor in cimitirul Istoriei? Aceasta posibilitate, totusi, exista si o vom demonstra deindata.
Psd-ul si Pntc