Cea mai mare vanzare pe bucati a unui mamut industrial, si aici este vorba de Electrica, se dovedeste un esec. Considerata la inceput ca o afacere de succes, vanzarea societatilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea a adus la bugetul de stat doar 35,1 milioane de dolari.
Daca luam in calcul si majorarea de capital la cele doua firme de 76 milioane de dolari, suma trece putin de 111,1 milioane de dolari. Deci, pentru 20% din totalul distributiei electrice din Romania, Guvernul a incasat o nimica toata. Asta inseamna ca suma totala care s-ar putea obtine pe intreg sistemul de distributie al energiei electrice este undeva in jurul valorii de 175,5 milioane de dolari.
Cel putin asa reiese dintr-o hotarare adoptata recent de Guvern, prin care se anunta incheierea contractelor de privatizare a societatilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea, conducerea Ministerului Economiei si Comertului urmand sa desemneze, pana la 20 iulie, persoana care va semna, in numele Electrica, cele doua documente.
Potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Comertului, Enel va plati 21,7 milioane euro pentru pachetul de 24,6% din actiunile Electrica Banat si 13,4 milioane euro pentru o participatie similara la Electrica Dobrogea. La aceste sume se adauga 76 milioane euro pentru majorarea de capital.
Ulterior, Enel va putea transfera Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) un pachet reprezentand pana la 5% din actiunile societatilor.
Salariatii celor doua filiale privatizate vor avea dreptul sa cumpere actiuni in limita a 10% din capitalul social al Electrica Banat si Electrica Dobrogea, la acelasi pret cu care au fost vandute titlurile catre investitorul strategic.
Cea mai mare vanzare pe bucati a unui mamut industrial, si aici este vorba de Electrica, se dovedest