Alarmele de avertizare in caz de pericol vor suna in curand si din casele romanilor obisnuiti. Nu este vorba de dorintele unor persoane mai extravagante, ci o obligatie instituita de Guvern printr-o noua hotarare referitoare la masurile de aparare impotriva dezastrelor naturale
Astfel, potrivit hotararii, romanii care detin imobile a caror prabusire poate pune in pericol siguranta cetatenilor, vor trebui sa isi doteze casele cu sisteme de avertizare-alarmare in caz de pericol si cu aparatura de masura si control pentru monitorizarea in timp a starii tehnice a acestora.
Mai mult, hotararea de guvern ii obliga pe administratorii de bloc sa fie mai iscoditori cu cei care si-au deschis firme in blocul pe care il administreaza.
Administratiile de locatari din blocuri au obligatia sa monitorizeze foarte strict firmele care isi au sediul in respectivele blocuri pentru a vedea modul in care acestea respecta masurile de protectie antiseismica si de prevenire a incendiilor sau exploziilor.
O alta prevedere a actului normativ referitor la masurile de aparare impotriva dezastrelor ii transforma practic pe cetateni in adevarati cercetasi. O data cu intrarea in vigoare a hotararii, toti romanii, cu mic cu mare, vor trebui sa participe la actiunile de prevenire, pregatire, protectie si interventie in cazul unor dezastre.
Singurii care se pot sustrage acestor obligatii sunt persoanele cu handicap.
Referitor la „prohibitii“, hotararea interzice interventiile neautorizate ale locatarilor asupra structurilor cladirii, prin largirea camerelor sau supraetajare, care pot degrada imobilul, precum si depozitarea in blocuri a materialelor explozive si substantelor toxice, interdictii care se regaseau si in alte texte de lege.
Totodata, antenele de satelit TV vor trebui fixate de elementele de structura ale cladirii, pentru a nu