OMS a lansat ieri in Romania, cu o intirziere de mai bine de un an, raportul asupra violentei si sanatatii pe anul 2002. Pe linga faptul ca datele din raport privind tara noastra sint vechi, din anii 1999-2000, evenimentul a gasit autoritatile romane nepregatite si din alt punct de vedere.
Dupa 6 luni de la infiintare, agentia care se ocupa de prevenirea violentei domestice este inca in stadiul de intocmire proiecte.
OMS a prezentat ieri un raport care se gaseste pe site-ul sau de mai bine de un an. In plus, datele referitoare la Romania din raportul asupra violentei si sanatatii sint culese in mare parte in 1999. Etienne Krug, director in OMS, a motivat ieri ca informatiile din raportul OMS nu sint cele mai bune furnizoare de date sta-
tistice. Documentul a fost lansat in octombrie 2002. Problemele nu s-au schimbat prea mult de atunci. Pentru a afla datele actualizate, intrebati autoritatile romane”, a explicat Krug. Numai ca autoritatile romane nu au date recente privitoare la fenomenul violentei in general si, in particular, la cel al violentei domestice.
Agentia Nationala pentru Protectia Familiei (ANPF) citeaza un studiu al Centrului Parteneriat pentru Egalitate, potrivit caruia peste 14 la suta din romani cad victime violentei in familie, sub toate formele ei: fizica, psihica, sexuala.
Reprezentantii ONG-urilor sustin insa ca cifrele sint mult mai mari, intrucit cele mai multe dintre victime nu raporteaza nimanui (medicului, politistului sau asistentilor sociali de la “Protectia copilului”) despre ceea ce li se intimpla.
Discutiile despre violenta domestica au atras ieri din nou atentia asupra unei institutii in jurul careia guvernul de la Bucuresti a facut mare tam-tam.
Agentia Nationala pentru Protectia Familiei (ANPF) a aparut in proiectele legislative din anul 2000, a fost aprobata