Selectia spectacolului Trei surori, in regia lui Radu Afrim, la Festivalul International de Teatru de la Nitra – Slovacia, are o istorie cu totul speciala, pe care o voi reda in cele ce urmeaza.
In noiembrie 2003, la Festivalul National de Teatru „I.L. Caragiale“, am cunoscut-o pe Romana Maliti, membra in board-ul artistic al Festivalului International de Teatru Divadelná, Nitra, cu care am discutat, intr-o dimineata, despre diverse spectacole pe care le vazuse, despre directiile care se profileaza in spatiul teatral romanesc, comparativ cu cele din Slovacia, precum si despre festivalul pe care il organizeaza, axat pe reinterpretarea textelor clasice si pe dramaturgia contemporana. Era extrem de incintata de spectacolul lui Afrim si de discutia aprinsa la care asistase in cadrul intilnirii AICT, cind, in contradictie cu o parte a criticii romanesti care a respins vehement spectacolul, criticul George Banu a afirmat ca exista in aceasta montare scene antologice. De altfel, Trei surori este spectacolul care a iscat cele mai incitante controverse, daca stam sa ne gindim numai la polemica aprinsa cu Michael Billington. Romana Maliti mi-a spus atunci ca este tipul de spectacol care se pliaza perfect pe reactualizarea vie a textelor clasice, tendinta urmarita in fiecare editie a festivalului.
Ne-am despartit urmind sa luam legatura pentru alte eventuale sugestii si detalii ulterioare. Mi-a scris un e-mail in luna martie, rugindu-ma sa accept sa fiu selectionerul spectacolelor romanesti pentru Nitra, lucru pe care l-am acceptat, in primul rind pentru ca era o experienta cu totul noua pentru mine. Tot atunci mi-a cerut sa-i propun un spectacol romanesc care sa abordeze zona marginalizarii sociale, si am optat pentru Drept ca o linie, regizat de Radu Apostol, care a trimis caseta la Nitra. La inceputul lunii iulie mi-a trimis prin e-mail o schita p