Pretul carnii, al preparatelor din carne si al lactatelor a crescut cu cinci pina la 20.000 de lei. Singurele scaderi de preturi se inregistreaza in cazul legumelor. Cheltuielile necesare pentru o zi de facut piata se ridica la 300.000 de lei. Scumpirea energiei electrice, a gazelor si a carburantilor de la 1 iulie, masura impusa de Guvern, se resimte in regimul alimentar al fiecaruia dintre noi. Romascanii au fost pusi, fortat, sa urmeze cure de slabire sau sa devina vegetarieni, dupa ce, in ultimele sapte zile, pretul carnii, preparatelor din carne si pretul unora dintre produsele lactate a crescut cu 5.000 - 20.000 de lei. Astfel, in Hala Centrala, kilogramul de cas se vinde cu 80.000 de lei, fata de 70.000 de lei, iar un kilogram de carne este mai scump cu 10.000 - 20.000 de lei. "De exemplu, un kilogram de piept de pui dezosat costa acum 140.000 de lei, fata de 120.000 de lei, iar carnea de pasare este, in general, mai scumpa cu aproape 5.000 de lei. Acum, ca sa fac piata, imi trebuie cam 200.000 de lei pe zi, desi veniturile familiei mele nu depasesc cele sase milioane de lei, care ar fi necesare numai pentru cumpararea hranei", a declarat un romascan. In conditiile actuale, singura sansa de supravietuire a romascanului de rind este de a deveni vegetarian. Preturile legumelor si fructelor au inceput sa scada in ultimele zile, data fiind si saturarea pietei, dar si rarirea cumparatorilor. Astfel, un kilogram de vinete se vinde cu 30.000 de lei (fata de 50.000 - 70.000 de lei saptamina trecuta), iar un kilogram de varza se gaseste si cu 3.000 de lei. Caisele se vind cu 30.000 de lei/kg, fasolea pastai cu 15.000 de lei/kg, castravetii - cu 7.000 de lei/kg, cartofii - cu 5.000 - 10.000 de lei/kg, rosiile - cu 15.000 de lei/kg, ceapa - cu 15.000 de lei/kg, ardeii grasi - cu 40.000 de lei/kg. (Alex NISTOR) Pretul carnii, al preparatelor din carne si al lactatelor a c