Desi in ultima vreme se parea ca CNSAS a reinceput sa functioneze la „parametri” normali si fara defectiuni, o declaratie data la BBC de Csendes Ladislau, membru in Colegiul de conducere al institutiei, a scos in evidenta o situatie exploziva.
Csendes a afirmat ca fostul membru al Colegiului, Mihai Gheorghe, care a demisionat in urma cu aproape o luna din CNSAS, ar fi scos din institutie „fisele investigatorilor, extrase din dosarele «Eterul» si «Culte efecte», extrase cu pasaje semnificative din supravegherea informativa a unor persoane”.
Tot Csendes spunea ca CNSAS nu a reintrat in posesia respectivelor documente.
Faptul in sine este extrem de grav, deoarece documentele respective constituie secrete de serviciu. Contactat de Cotidianul, Mihai Gheorghe a infirmat acuzatiile, spunand ca respectivele documente nu au fost scoase din institutie, ca s-au aflat in biroul sau si ca au fost predate la serviciul documentare, luni 12 iulie, de secretara sa.
Rezolvata sau nu, in opinia altor membri ai Colegiului, problema este insa grava, deoarece respectivele documente nu trebuiau sa se afle in custodia lui Mihai Gheorghe. Cu aceasta ocazie am aflat de la Horia Roman Patapievici si Andrei Plesu ca „aceasta” ultima defectiune in activitatea CNSAS nu este de data recenta, cum suna declaratia lui Csendes, ci data de cel putin 6 luni.
Cei doi membri ai Colegiului ne-au declarat ca in acest interval de timp au facut numeroase apeluri la fostul vicepresedinte al CNSAS sa inapoieze documentele, dar, sustin cei in cauza, au fost refuzati.
Gravitatea problemei consta in faptul ca membrii Colegiului CNSAS au trecut sub tacere acest eveniment si nu au luat masurile care se impuneau atunci cand Mihai Gheorghe trebuia sa restituie documentele.
Daca nu ar fi existat aceasta declaratie – probabil intamplatoare – a lui Cse