Comisia Europeana (CE) a inregistrat, ieri, o victorie majora in fata Consiliului de Ministri, reprezentant al statelor membre UE, sustinuta de o decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ) de la Luxemburg.
Franta si Germania au incalcat, pentru al treilea an la rand, o regula importanta impusa fiecarui stat membru al UE, prin depasirea pragului maxim de trei la suta din PIB al deficitului bugetar. Astfel, Comisia Europeana a decis sanctionarea celor doua tari prin plata unei anumite sume catre bugetul total al Uniunii Europene.
Dar Consiliul ministrilor de finante, impulsionat de reprezentantii celor doua state in cauza, a reactionat, blocand procedura disciplinara inaintata de CE. Aceste evenimente, care s-au petrecut la inceputul acestui an, nu s-au finalizat la acest moment, iar Comisia a dat in judecata Consiliul, la Curtea Europeana de Justitie, care, ieri, a dat castig de cauza CE.
In acest context, Germania ar putea fi sanctionata cu plata a zece miliarde de euro la bugetul UE, in vreme ce Franta risca sa contribuie cu sapte miliarde la fondul comunitar.
Pas important pentru Executivul UE
Totodata, se asteapta ca aceste doua tari sa combata decizia CEJ, cu argumentul ca, spre exemplu, Germania aduce cea mai importanta contributie financiara la bugetul anual comunitar, iar suma este mai mare decat cea pe care trebuie sa o plateasca foarte multe state membre, luate impreuna.
Pe de alta parte, aceasta decizie se constituie intr-un eveniment foarte important, pentru ca subliniaza victoria Executivului de la Bruxelles si isi reafirma rolul de supraveghetor al politicilor economice comunitare. Totodata, exista foarte putine precedente legale, prin care o asemenea decizie poate fi luata, iar repercusiunile sa fie implementate.
Consiliul este, acum, supus Comisiei
@N_P