Incaperea destinata copilului trebuie sa fie sigura, luminoasa, cu ferestre orientate spre sud si care sa poata fi aerisita cu usurinta. Ea ar trebui sa fie situata intre camera de zi si dormitorul parintilor, aproape de bucatarie si baie, iar atunci cind copilul devine independent, aproape de usa de la intrare. Pentru prescolari si scolari este important sa existe o cit mai mare suprafata de podea pentru joaca.
Mobilierul trebuie sa fie simplu si functional, fara colturi ascutite si, eventual, reglabil. Elementele de baza trebuie sa fie usor de combinat. Piesele de depozitare vor fi obligatorii in mobilarea camerei: dulapuri cu rafturi si sertare, sifoniere cu agatatoare, elemente de depozitare deschise, cu rafturi pentru jucarii si carti. Pentru a nu aglomera prea mult spatiul incaperii, alegeti scaune pliante care nu ocupa mult loc. Folositi, de asemenea, spatiul de sub pat, amplasind aici un sertar pe role.
O singura culoare pentru pereti
Pentru podea alegeti un material rezistent la murdarie, pete si care sa fie usor de intretinut. Trebuie sa aveti in vedere un tip de pardoseala calda: podea de scindura, pardoseala de parchet, linoleum, pluta.
In ceea ce priveste zugravirea peretilor, acestia trebuie vopsiti intr-o singura culoare, preferabil cu vopsea lavabila decit tapet, deoarece copiii adora sa acopere peretii cu desene greu de indepartat.
Iluminatul trebuie asigurat cu ajutorul sistemelor fixe caci, in joaca, copiii pot provoca accidente. Sint recomandate lampi de joasa tensiune, integrate intr-o structura din plastic, rezistent la socuri. Si cum soarele puternic poate fi suparator, jaluzelele cu filtru de lumina sau draperiile pot reprezenta solutia adecvata.
O problema importanta in amenajarea camerei copilului o constituie asigurarea securitatii in acest spatiu. Astfel, prizele trebuie sa fie in eclipse,