Curtea Europeana de Justitie (CEJ) afirma ca ministrii aveau dreptul de a modifica recomandarile Comisiei in domeniul politicii bugetare, dar a adaugat ca nu au respectat reglementarile cind au suspendat actiunile disciplinare contra Germaniei si Frantei, care vor depasi limita fixata de UE pentru deficitul bugetar si in 2004, al treilea an consecutiv.
?Curtea anuleaza concluziile adoptate de Consiliul ministrilor de finante, prin care acesta a suspendat procedurile legate de deficitul excesiv si a modificat recomandarile transmise anterior acelor state membre pentru corectia deficitului excesiv?, ne releva un comunicat al CEJ.
Analistii considera ca decizia intareste prerogativele Comisiei, care prevede ca sase dintre membrii zonei euro ar putea depasi, in 2004, limita de trei la suta din PIB. Cu toate acestea, reactia pietelor financiare a fost nesemnificativa. ?Este pozitiv pentru obligatiuni, deoarece Comisia Europeana se afla intr-o pozitie mai solida si ne putem astepta la o politica fiscala mai restrictiva in tari precum Franta si Germania si la mai putine obligatiuni guvernamentale?, a apreciat Kornelius Purps, analist la Hypovereinsbank. (M.F.)
Marja de manevra
Surse din Ministerul Economiei si Finantelor de la Paris au declarat ieri ca Franta nu va reactiona la decizia luata de CEJ, premierul francez Jean-Pierre Raffarin apreciind de altfel ca hotarirea nu pune in cauza politica bugetara a Frantei. La rindul sau, Ministerul german de Finante a salutat decizia CEJ, estimind ca aceasta da ?o marja de manevra? guvernelor in interpretarea textului.
Ambele guverne au afirmat ca, intrucit decizia are in vedere un diferend intre Comisia Europeana si Consiliul de ministri al UE, revine presedintiei in exercitiu sa se exprime in numele Consiliului, dupa evaluarea consecintelor hotaririi. (R.P.)
Curtea Eur