Lacul de saramura format artificial s-a deversat peste 100 de gospodarii, viitura de apa sarata ajungand si poluand masiv raul Olt.
Catastrofa s-a produs in jurul orei 21.30, cand lacul artificial de saramura din zona, cu o capacitate de 250.000 de metri cubi, s-a revarsat peste barajul construit de autoritati in ultimii doi ani. Peste 100 de gospodarii au fost lovite de viitura, care s-a deversat in raul Olt, poluand deosebit de grav apele acestuia.
Ce s-a intamplat marti seara a reprezentat insa punctul culminant al unui lant de evenimente care a debutat luni si care anunta faptul ca la Ocnele Mari se va produce un nou dezastru.
Astfel, in cursul zilei de luni, Sonda 365 din Campul II de Sonde de la Ocnele Mari s-a surpat, lucru intr-un fel asteptat, daca tinem cont de faptul ca, in ultimii trei ani, toate sondele din zona au impartasit aceeasi soarta. Ploile din aceasta perioada i-au grabit insa sfarsitul.
Pamantul pe care se afla sonda de sare a facut, practic, implozie si din interiorul acestuia a inceput sa se reverse saramura, care a antrenat la vale tot ce-a intalnit in cale, copaci, stanci, aducandu-le in lacul artificial de acumulare, amenajat special la baza versantului.
Rezista, nu rezista...
Specialistii sositi marti de urgenta la fata locului au estimat, initial, ca barajul, construit pe lac in ultimii doi ani, dupa incidentul asemanator petrecut in luna septembrie 2001, poate rezista. Cu toate acestea, din cauza aluviunilor antrenate de apa din adancurile pamantului, o data cu prabusirea solului in campul de sonde, nivelul saramurii a crescut amenintator.
Localnicii si martorii oculari au observat, de asemenea, ca barajul a inceput sa se fisureze in mai multe locuri.
Cu doar o jumatate de ora inainte de producerea catastrofei, autoritatile s-au vazut nevoite sa evacueze po