Autostrada Brasov-Bors ar putea avea o miza mai mare decat fluidizarea traficului din tara spre UE si invers. Prospectiunile geologice efectuate de gigantii industriei de petrol in zona Transilvaniei au relevat depozite insemnate de petrol si gaze, care insa deocamdata nu pot fi exploatate in lipsa infrastructurii.
Rezultatele nu sunt nici recunoscute oficial, din cauza ca informatiile care au stat la baza prospectiunilor au caracter de secret de stat. Shell, principalul concesionar si investitor in prospectari, s-a retras de pe piata din Romania.
Autostrada va trece, in mod fericit, prin doua dintre judetele vizate de prospectarile Shell, respectiv Cluj si Mures, si tangential prin alte doua in care Shell a facut prospectiuni, Bistrita si Mures.
Prospectiunile geologice pentru Shell au fost efectuate de Western Atlas International of Romania (WAIR), actuala WesternGeco, o subsidiara a Western Geophysical Houston, cu sediul in Houston, SUA.
Informatiile despre rezervele respective nu au fost puse la dispozitia autoritatilor, desi lucrarile efective au fost efectute in subantrepriza de Institutul de Prospectiuni Geofizice si Geologice Bucuresti (IPGG), actualul Prospectiuni S.A. WAIR a mijlocit prospectiunile efectuate de IPGG pe concesiunile gigantului industriei petroliere AMOCO, dar si ale Shell Exploration BV in Romania.
La aceasta data ambele companii petroliere s-au retras din tara Ar putea fi vorba de o coincidenta, mai ales ca AMOCO s-a retras in 2000 numai dupa ce si-a cedat actiunile in domeniu concernului ungar MOL, iar Shell Exploration a plecat dupa ce s-a dovedit ca arealele luate in concesiune pentru explorare s-au dovedit aproape sterile.
Cel putin asa sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale,