Articolul intitulat „Avocatii razboiului fac profit din reconstructia Irakului“ precizeaza ca personalitati care au sustinut interventia s-au orientat, ulterior, catre oportunitatile de afaceri in Irak, fara sa nominalizeze vreun nume sau institutie.
Cert este ca ieri dupa-amiaza, la Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) se muncea de zor pentru a afla cine sta in spatele acestui contract si mai ales daca el exista.
Purtatorul de cuvant al MAE, Bogdan Manoiu, ne-a declarat ca la ministerul pe care il reprezinta nu a sosit nici o informatie in acest sens, lasand de inteles ca, in cazul in care stirea din cotidianul american este veridica, atunci partea romana ar putea fi reprezentata de firme din sectorul privat. Avand in vedere caracterul contractului, ne-am adresat Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
Ni s-a raspuns ca ministerul nu este parte in aceasta relatie contractuala. Reprezentantii MEC sustin ca intentii de a contacta firme de lobby externe exista printre reprezentantii institutiilor publice romanesti, nu o data s-a gasit cate cineva care s-a batut cu pumnul in piept ca va reusi sa faca rost de sponsorizari in acest sens.
Potrivit articolului citat, compania Orion Strategies este condusa de Randy Scheunemann, un fost consilier al secretarului de Stat american al Apararii, Donald Rumsfeld. Scheunemann a fost unul dintre sprijinitorii asistentei de 100 de milioane de dolari acordate, anii trecuti, de SUA exilului irakian.
In 2002, Scheunemann a devenit presedinte al Comitetului pentru Eliberarea Irakului, care a repurtat cel mai mare succes al sau anul trecut, cand a convins 10 tari est-europene, reunite in „grupul Vilnius“ sa sustina interventia in Irak.
Prezenta firmelor romanesti pe piata irakiana este destul de firava. Contractele derulate de companii ca IMAS, Petrom Service, Rominser