Aceasta pentru ca, aflat pe final (definitiv) de mandat, Ion Iliescu a avut (si are) grija sa numeasca in functii cheie fideli de-ai sai care, conform legislatiei in vigoare, nu vor putea fi urniti din functii pentru urmatorii ani.
Astfel, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala, Consiliul Concurentei, Autoritatea Electorala Permanenta – acestea sunt doar cateva dintre institutiile cheie ale statului – au fost numiti, in perioada martie – iulie 2004, „oameni de incredere ai presedintelui si partidului”.
Toate functiile de conducere de la aceste institutii ar trebui ocupate, conform legii, de catre personalitati independente din punct de vedere politic. Teoretic, asa stau lucrurile.
Practic insa, privind la trecutul (extrem de apropiat) celor numiti, vom vedea senatori PSD cu cate trei legislaturi in spate (Octavian Opris – numit presedinte la AEP, Ion Predescu – numit judecator la Curtea Constitutionala), un fost ministru si vicepresedinte PSD (Acsinte Gaspar – numit judecator la Curtea Constitutionala), un fost secretar de stat in Cabinetul Nastase (Mihai
Berinde – numit presedinte la Consiliul Concurentei) si altii. Cat de independenti sunt acesti demnitari, nu este greu de presupus, deoarece, peste noapte, sangele politic apa nu se face. De asemenea, cat de impartiali vor fi respectivii, iarasi nu este dificil de anticipat. Exemple de „impartialitate” exista deja.
Presedintele si vicepresedintii AEP, membrii de drept ai BEC, au votat numai pro-PSD in cazul contestatiilor formatiunilor de opozitie, cu ocazia alegerilor locale din aceasta vara. Practica „promovata” de Ion Iliescu nu este una noua.
Inainte de a pierde alegerile din 1996, el a facut o serie de numiri similare, iar Guvernul CDR-USD-UDMR a trebuit sa coabiteze cu demnitari apropiati de Ion Iliescu.
Din decembrie