Bucurie mare la Bruxelles, retinere si ceva teama fata de viitor in Germania si Franta. Curtea Europeana de Justitie a anulat decizia prin care Consiliul de ministri de finante ai UE a inghetat procedurile de sanctionare impotriva Germaniei si Frantei, pentru depasirea plafonului deficitului bugetar excesiv, impus prin Pactul de Stabilitate.
In “eurojargonul“ bine-cunoscut, Curtea a anuntat, marti, la Luxemburg, ca a “anulat concluziile adoptate de Consiliu prin care Consiliul a suspendat procedurile pentru deficit bugetar“.
CONTROVERSA. Curtea a recunoscut ca ministrii au avut dreptul de a modifica recomandarile Comisiei in domeniul politicii bugetare. Juristii europeni au precizat ca finantistii nu au respectat reglementarile atunci cand au suspendat actiunile disciplinare impotriva Germaniei si Frantei, care vor depasi limita fixata de UE pentru deficitul bugetar si in 2004, pentru al treilea an consecutiv.
Decizia de atunci a Consiliului, care avea ca scop scutirea celor doua cele mai mari economii europene de o serie de sanctiuni financiare, a declansat o criza fara precedent in istoria Pactului, care i-a subminat serios credibilitatea. Curtea de Justitie a reusit, prin anularea acelei masuri, sa intareasca prerogativele Bruxelles-ului.
OLANDEZII, FERICITI. Prima reactie a venit din partea presedintiei olandeze a Uniunii, care s-a declarat “fericita“ de faptul ca aceasta decizie a “adus lumina“ in controversata chestiune a regulilor stricte ale Pactului.
“Vom discuta, impreuna cu ministrii de Finante ai statelor membre, masurile care trebuie luate“, a promis un reprezentant al ministerului de finante olandez.
VIITOR NECLAR. Nu este foarte clar ce rezerva viitorul Germaniei si Frantei. Insa in conditiile in care, atunci cand Consiliul a inghetat masurile dure restrictive impotriva lor, Olanda