(Foto: )
Ocupatiile inventate pentru a-i binedispune pe cei din jur nu isi mai gasesc practicanti, astfel ca ar ar trebui sa avem motive de ingrijorare: nici un clovn nu e inregistrat la Camera de Munca, iar acrobatii se pare ca s-au lasat si ei de meserie, din moment ce pana de curand aici erau inregistrati 2, iar acum rubrica e goala.
Romanu-i mester mare insa cand vine vorba sa potriveasca fapta cu vorba si scoate de unde nici nu te astepti nume pentru tot ce il inconjoara. Nici la indeletniciri nu ducem lipsa de denumiri. In unele din cazuri numele meseriilor pot candida cu brio la competitii de imaginatie.
Fascinar, legator de par, numarator de bani, pieptanator sau sef masa – iata numai cateva din ocupatiile de zi cu zi, serioase, de altfel, dar care stranesc curiozitatea si zambetele omului de rand.
Cum te-ai putea gandi ca, de fapt, fascinarul este un muncitor necalificat la drumuri, meserie pentru care nu trebuie sa-ti pui mai deloc la contributie talentul de a-i fascina pe cei din juru-i? Sau ca legatorul de par nu isi face meseria in salonul de coafura, ci in atelierul de pregatit obiecte artizanale sau de uz casnic, unde pune la punct rachita, trestia, stuful sau trestia pentru
impletitorii de cosuri?
Meserii pe alese pentru micutii nehotarati
Copiii terorizati de intrebarile cu „ce vrei sa te faci cand vei fi mare” pot gasi o rezolvare rapida a situatiei neplacute in care sunt pusi de cei mari, daca arunca o privire in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR). Cele circa 4.500 de posibile meserii insirate aici ii linistesc chiar si pe cei mai pretentiosi nehotarati.
De la clasicele meserii de vanzator, sofer sau profesor, oferta se imbogateste anual cu zeci si zeci de noi profesii. Pentru copiii plictisiti de scoala, COR vine cu oferta deloc de neluat in seama si anume s