Parada a fost deschisa la ora 10.30 a Parisului (11.30 la Bucuresti) de 102 membri ai Garzii Regale Britanice, in traditionalele tunici rosii si palarii de blana, si inchisa de avioanele acrobatice Red Arrows ale fortelor aeriene regale si de noua avioane de vanatoare Hawk. Ambianta sonora a fost asigurata de orchestra Marinei Regale Britanice.
Antanta cordiala "a pus bazele unui destin comun al popoarelor noastre, legate indisolubil prin sangele varsat, prin istorie si valorile noastre comune", a declarat, in mesajul de salut din deschiderea paradei, ministrul francez al Apararii, Michele Alliot-Marie.
Una dintre ultimele parade militare ale anului din Europa a fost urmarita din tribuna oficiala de ministrul Apararii de la Londra, Geoff Hoon, si de seful Statului Major, Michael Walker.
Marcarea Antantei cordiale intre cele doua tari aduse temporar in tabere diferite de razboiul din Irak a inceput deja in primavara, cand Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a aflat in-tr-o vizita de trei zile la Paris.
Pentru comemorarea a 215 ani de la caderea Bastiliei, Franta a scos pe traseul de 1.320 de metri de-a lungul Bulevardului Champs-Elysées, intre Place de l'Etoile si Place de la Concorde, 300 de blindate, 100 de avioane si 4.000 de militari din fortele terestre, navale, aeriene si din Legiunea Straina.
Tancurile Leclerc au lipsit anul acesta de la parada, la presiunile ecologistilor care au criticat poluarea provocata de aceste vehicule. Viceprimarul Parisului, Denis Baupin, a avut castig de cauza amintind ca anul trecut refacerea soselei dupa defilarea tancurilor a costat municipalitatea peste 190.000 de euro.
Defilarea de pe Champs-Elysées a fost supravegheata de aproximativ 6.000 de politisti si jandarmi, masuri de securitate intarite dupa atacul impotriva presedintelui Chirac la parada din 2002.
Tot din