Din anul universitar 2005-2006, universitatile vor elibera gratuit, inclusiv intr-o limba de larga circulatie, fiecarui absolvent, Suplimentul la diploma, al carui continut este in conformitate cu normele europene“, se stipuleaza in articolul 15, alin.2, din Legea privind organizarea studiilor universitare, recent adoptata de catre Parlamentul Romaniei.
Mai precis, potrivit Directiei Generale pentru Invatamantul Superior, prin noul document, universitatile europene vor recunoaste reciproc studiile absolvite de tineri.
Totodata, pentru programele de studii integrate, oferite de doua sau mai multe universitati, care conduc la obtinerea de diplome comune, Ministerul Educatiei si Cercetarii „va elabora si va supune spre aprobare Guvernului metodologia-cadru pentru aplicarea acestei prevederi, in conformitate cu reglementarile legale“, se precizeaza in acelasi text de lege.
O alta reglementare impune ca toate universitatile romanesti, autorizate si acreditate, trebuie sa aplice „obligatoriu“ Sistemul European de Credite de Studii Transferabile (ECTS). Altfel, acestea se autodesfiinteaza.
Colegiile dispar definitiv
Articolul 16 din aceeasi lege, decreteaza: „Invatamantul superior de scurta durata, care se desfasoara in prezent in colegiile universitare existente la data publicarii prezentei legi, intra in lichidare sau se reorganizeaza in studii universitare de licenta, in domeniile existente sau apropiate“.
In acest sens, absolventii cu diploma de invatamant superior de scurta durata vor putea continua studiile, pentru a obtine licenta in cadrul ciclului I, adica in acela de studii universitare de licenta.
Pentru asigurarea conditiilor de primire a tuturor tinerilor, universitatile vor stabili modul de obtinere a resurselor financiare „pe baza carora se va admite inscrierea la examenul