Anuarul statistic dat publicitatii de Directia Generala a Penitenciarelor demonstreaza ca toate declaratiile oficiale date de autoritati in legatura cu accentuarea luptei impotriva coruptiei au fost pura demagogie, doar 0,5% dintre cei din penitenciare aflandu-se dupa gratii pentru infractiunile de luare, dare de mita, primirea unor foloase necuvenite sau trafic de influenta.
De remarcat ca datele din raport sunt valabile la 31 decembrie 2003 si se refera la toate categoriile de persoane - arestate preventiv, condamnate la prima instanta, condamnate definitiv si minori internati in centre de reeducare - care se afla in cele 45 de unitati subordonate Directiei Generale a Penitenciarelor, astfel ca au fost luate in calcul si anchetele PNA de la data respectiva.
De altfel, in cele 34 penitenciare, sase spitale-penitenciar si trei centre de reeducare a minorilor, se afla doar 1,2% persoane cu studii superioare (cele mai supuse infractiunilor de coruptie), din totalul de 42.815 de detinuti (40.921 barbati si 1894 femei).
Cresterea demografica a coruptilor in cadrul populatiei din penitenciare s-a datorat in mare masura PNA, care, conform bilantului pe 2003, a oferit 165 de arestati preventiv dintre cei 548 de inculpati deferiti Justitiei de institutia coordonata de Ioan Amarie.
Criticata in fiecare raport vizand drepturile omului, calitatea penitenciarelor din Romania lasa in continuare de dorit, capacitatea legala a sistemului fiind de doar 36.196 locuri, ceea ce inseamna ca, in multe cazuri, patul caldut a gazduit si cate doi condamnati. Dintre acestia, 2978 asteptau in arest preventiv, 3733 erau condamnati in prima instanta si 36.104 condamnati definitiv.
Potrivit statisticilor, cei mai multi condamnati provin din mediul urban - 54,5% si au studii gimnaziale la baza - 44,6%, la polul opus fiind maistri de meserie - 0,1%,