Ancheta financiara in cazul Erbasu pare sa se indrepte spre un verdict socant: miliardarul, plasat pe locul 22 in topul bogatasilor romani, se afla, practic, in colaps financiar! Cind s-a hotarit sa-si puna capat zilelor, el era strins cu usa de creditori de toate felurile: firme private, institutii de stat, dar si camatari din lumea interlopa.
In plus, bancile refuzau sa-i mai acorde credite, pe fondul nevoii sale acute de lichiditati.
Sinuciderea lui Erbasu, pe care procurorii si politistii au prezentat-o ca fiind sigura “suta la suta”, nu este inca motivata: sinucidere vero (adevarata) sau sinucidere determinata? Ancheta finaciar-judiciara pare sa incline balanta spre cea de-a doua varianta. In acest caz, dosarul Erbasu redevine unul de “top judiciar”.
Anchetatorii trebuie sa gaseasca raspuns la o noua intrebare: cine l-a determinat, direct sau indirect, pe Erbasu sa se sinucida?
S-a sinucis “cu mafia camatarilor la usa”?!
Dinspre ancheta finaciar-judiciara, tinuta la secret de ministrul Ionel Blanculescu si de procurorul general Ilie Botos, s-au strecurat unele informatii socante. Potrivit acestora, coroborate cu informatii provenind din alte surse, Mihail Erbasu avea datorii fabuloase, pe trei fronturi: parteneri de afaceri, banci si la camatari.
Acestia din urma ii imprumutasera, se pare, sume foarte mari, cu dobinzi sufocante. Potrivit unor surse judiciare citate de Antena 1, anchetatorii au stabilit ca cele zece firme ale holdingului Erbasu aveau mari datorii catre diverse banci. De asemenea, omul de afaceri bucurestean se imprumutase in ultima vreme, pe termen scurt, de la camatari.
“Daca s-ar fi vindut toate activele societatilor lui, Mihail Erbasu nu ar fi putut acoperi gaurile financiare”, sustin anchetatorii citati. Anchetatorii au stabilit ca Erbasu lucra in paralel cu mai multe firme