unele zone ale tarii, pretul unui hectar de pamant nu depaseste patru milioane de lei. Preturile foarte scazute la terenuri au atras o multime de straini care cumpara mii de hectare.
Autoritatile statului trag un semnal de alarma asupra faptului ca tot mai mult teren intra pe mana cetatenilor de alte nationalitati. Strainii sunt atrasi de pamantul Romaniei deoarece este cel mai ieftin din Europa. In urma cu doua luni, chiar si premierul Adrian Nastase a afirmat ca ne vom trezi in 2007 ca terenurile agricole din Romania "nu mai sunt ale noastre".
Din 1998, cand a aparut legislatia privind circulatia terenurilor, aproximativ 4.000 de straini au cumparat peste 25.000 de hectare, aproape cat suprafata Capitalei.
In timp ce in tara noastra pamantul valoreaza putin peste un salariu minim pe economie, in alte state europene un hectar costa mii de euro. De exemplu, in Polonia, terenul costa 6.500 de euro, in Slovacia 6.000 de euro, Cehia 5.300 de euro, Rusia 2.000 de euro si Ucraina 1.600 de euro. Nu mai punem la socoteala state ca Olanda, unde un hectar este vandut cu 15.
000 de euro, sau Franta, unde pamantul valoreaza 8.500 de euro. Bineinteles cand se compara aceste preturi cu cele din tara noastra trebuie sa se tina seama de o serie de factori specifici fiecarui stat. Este vorba, in special, de rentabilitate.
Cel mai ieftin pamant e in Baragan
Deocamdata, in Romania raman milioane de hectare nelucrate din cauza lipsei resurselor financiare si din cauza situatiei grele din agricultura.
Sunt proprietari de terenuri disperati care au nevoie de bani si care isi vand pamanturile la preturi infime. 箠aceste conditii, terenurile se vand mai bine acolo unde se poate construi ceva, si nu unde se poate cultiva ceva. Asa se explica faptul ca cele mai scazute preturi la terenurile aflate in extravilan sunt inregistrate