Autoritatile continua sa cosmetizeze inflatia, nivelul real al acestui indice, cel putin in mediul urban, fiind de 16-18%, ne-a declarat Bogdan Baltazar, presedintele Consiliului de Administratie al BRD-GSG si vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu se poate imbata cu propriile dorinte pioase, afirma bancherul.
Pe de alta parte, "BNR se uita la deficitul mare al contului curent, se uita la arieratele in crestere, care sunt credite cu dobanda zero, si incearca totusi sa ne faca sa dam credite cu dobanda mai mica de 24%", a afirmat Baltazar intr-un interviu acordat, in exclusivitate, ziarului "Gardianul".
"BNR se uita la deficit, se uita la arieratele in crestere, care sunt credite cu dobanda zero, si incearca sa ne faca sa dam credite cu dobanda mai mica de 24%."
- Cum apreciati starea economiei autohtone?
- E febrila, exista un indice al inflatiei care este monitorizat si directionat, ca sa reflecte o inflatie cat mai mica. Toata lumea imi spune ca asa e si in alte tari si ma intreaba de ce fac eu galagie deoarece noi practicam metodele altor tari; toate isi cosmetizeaza inflatia.
Ma rog, noi o cosmetizam mai mult si, in orice caz, inflatia e una in economia de schimb si alta in cea de subzistenta.
Exista o inflatie a economiei de schimb, unde oamenii care muncesc intr-o uzina sau intr-un birou isi cumpara toate bunurile cu bani, si exista o economie de subzistenta, in care oamenii se autohranesc cu laptele de la vaca, taie vitelul sau fac troc: obtin o caruta de lemne contra a unei vadre de vin; daca n-o fura! In aceasta din urma economie, in care traiesc cel putin 40% din oamenii din
tara, nu exista inflatie, pentru ca nu exista preturi. Noi adunam, intr-un cos de produse foarte torsionat si chinuit cu ponderile uluitor de mici la incalzire,