Problema retrocedarilor va da batai de cap multor administratii de acum incolo, presedintele AVAS, Mihai Ursache, recunoscand, pentru prima data, ca nu exista o metodologie exacta, ca nu stie ce se va intampla cu cererile facute pentru unitatile deja retrocedate, ca notificarile de la primarii au complicat situatia, ca legile necesita modificari urgente, iar luminita de la capatul acestui proces
nu se vede nici cu infrarosii. Aproximativ 180.000 de miliarde lei este suma pe care circa 6000 de persoane o solicita de la statul roman ca despagubiri pentru imobilele preluate in mod abuziv intre anii 1945 si 1989. Cererile au fost trimise catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), institutie abilitata cu despagubirile persoanelor in drept.
Solutionarea cererilor da mare bataie de cap autoritatilor, care nu stiu pe unde sa scoata camasa, deoarece capitalul social administrat de AVAS este astazi de numai 20.000 miliarde de lei, iar o mare parte dintre cereri au legatura cu unitati economice sau sociale care nu mai apartin statului.
Pe de alta parte, o mare problema intervine deoarece nu este creat un cadru legislativ adecvat care sa poata solutiona toate cererile.
Potrivit unui interviu acordat de presedinte AVAS, Mircea Ursache, postului Realitatea TV, Comisia de analiza constituita pe langa Ministerul Administatiei si Internelor are menirea de a verifica documentele pe care le prezinta fiecare solicitant si de a stabili daca valoarea ceruta este la nivel real.
Ca prima solutie pentru rezolvarea situatiei, Ursache a precizat ca, la aproximativ 4000 de solicitanti, li se vor putea acorda actiuni la societati la care unul dintre membrii familiei a fost actionar. Peste 1000 de cereri au fost facute pentru societati la care statul nu mai este actionar.
In acest caz, presedintele AVAS a m