Zilele Bistritei s-au desfasurat din nou in vechiul centru al orasului, la umbra unor cladiri medievale aflate in paragina. Pentru inca un an, talciocul si muzicienii "indragiti" au fost mai importanti decat aspectul de burg medieval al Bistritei, asa ca au tras o multime de bani din bugetul local.
Tocmai pentru ca am sarbatorit 740 de ani de la atestarea documentara a Bistritei, acest eveniment nu ar fi trebuit intampinat cu cladiri darapanate, carora le este suficient zgomotul unui concert pentru a se prabusi la pamant.
Potrivit legii 422/2001, care asigura cadrul legal pentru protejarea monumentelor istorice, cladirile declarate monument trebuie marcate obligatoriu de catre Primarii, dupa anumite reguli specifice.
Foarte putine din cele peste cinci sute de monumente din judetul Bistrita-Nasaud au fost insemnate conform reglementarilor, iar dezinteresul autoritatilor se poate vedea la tot pasul, in timpul unei plimbari prin centrul vechi.
Am ales, la intamplare, casa Ion Zidaru, situata in centrul municipiului, pentru a vedea cum poate fi dusa la ruina o cladire de importanta exceptionala, din cauza legislatiei romanesti anapoda si a intereselor unui afacerist local.
Potrivit legii amintite, autoritatile administratiei publice locale sunt obligate sa asigure protejarea monumentelor aflate pe domeniul public si a celor abandonate sau aflate in litigiu, alocand resurse financiare in acest scop, precum si sa ia masurile tehnice si administrative necesare in vederea prevenirii degradarii monumentelor istorice.
Casa Ion Zidaru, aflata in Piata Centrala la numarul 30 a devenit din monument istoric, un monument al inconstientei. Cladirea medievala, construita in jurul anului 1500 este, prin armonia proportiilor si prin sobrietatea sa,