Ion Iliescu parea ca a fost luat prin suprindere de deciziile de autosuspendare a Delegatiei Permanente si de remaniere a Executivului. Presupunand, prin absurd, ca nu a consimtit la „rotatia cadrelor“ executata de Adrian Nastase, ar fi de asteptat un contracatac, daca nu in aceasta saptamana, atunci la Congresul din august.
Adrian Nastase a facut o mutare strategica prin aducerea la partid a unor oameni carora nici presedintele nu ar avea ce sa le reproseze. El si-a asigurat astfel o pozitie mai buna in negocierile viitoare cu Ion Iliescu.
Persoanele promovate sunt tineri, ca Titus Corlateanu si Cristian Diaconescu, ministri de succes sau carora nu li s-au imputat acte de coruptie, Dan Nica si Ilie Sarbu, iar Rovana Plumb se antrena deja pentru o pozitie de conducere prin activitatea supermediatizata in fruntea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, conturandu-si imaginea de „doamna de fier“ in lupta cu
mizeria. In conducerea partidului a fost pastrat Ioan Rus, care, in ciuda esecului de la Cluj, ramane un pion important, sustinut de omul de afaceri Ion Tiriac, fiind, alaturi de Vasile Puscas si Alexandru Farcas, exponentul gruparii transilvanene, Rus fiind, de altfel, simpatizat de ambele parti.
La Guvern, Adrian Nastase a plasat intr-o pozitie foarte importanta, din punct de vedere al presedintelui, la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, un combatant in tabara lui Ion Iliescu, Dan Mircea Popescu, fost ministru al Industriilor si al Muncii, un adept al politicilor protectioniste.
Intrebarea este daca Ion Iliescu se va coaliza cu cei marginalizati in partid ca Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu sau Mircea Geoana. Viorel Hrebenciuc a fost secretar general al Guvernului Vacaroiu (Cabinetul de suflet al presedintelui) si a condus campania lui Ion Iliescu din 1996.
Este,