Cei care doresc sa investeasca in apicultura pot obtine fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD pentru infiintarea sau modernizarea fermelor apicole, dar si pentru unitatile de procesare si depozitare. "In cadrul unui astfel de proiect se pot construi sau moderniza anexele pentru depozitarea, amestecarea, prelucrarea si ambalarea mierii si a altor produse apicole.
De asemenea, sunt suportate cheltuielile legate de dotarea laboratoarelor pentru analiza si controlul calitatii, precum si achizitionarea echipamentelor si dispozitivelor folosite in prelucrarea, controlul si ambalarea produselor apicole", se arata intr-un comunicat al Agentiei SAPARD.
Totodata, intreprinzatorii pot achizitiona pavilioane apicole, stupi si familii de albine, inclusiv matci selectionate. In cazul infiintarii unei ferme apicole, beneficiarul va cumpara minimum 20 de stupi sau familii de albine, investitia minima - incluzand achizitia stupilor, a echipamentelor de extractie, depozitare si control al calitatii - ridicandu-se la aproximativ 7.000 de euro.
Suma totala alocata prin Programul SAPARD pentru acest tip de activitati este de aproximativ 23 de milioane de euro, fiind incluse si activitatile in domeniul procesarii plantelor medicinale. Beneficiarii (persoane fizice autorizate, asociatii familiale, societati agricole, societati comerciale cu capital integral privat) pot primi sprijin financiar cuprins intre 2.500 si 100.000 de euro.
Astfel, valoarea totala a investitiei, care include cofinantarea si finantarea SAPARD, trebuie sa se incadreze intre 5.000 si 200.000 de euro. Pana in luna iulie, Agentia SAPARD a declarat eligibile 21 de proiecte in domeniul apiculturii, cu o valoare totala de circa 250.000 de euro. Proiectele aprobate pana in prezent variaza intre 6.000 si 30.
000 de euro, in functie de complexitatea investitie