“La 16 august va demara prima etapa de functionare a Biroului de Credit. Atunci vom incepe monitorizarea clientilor asa-zis «negativi», care nu au respectat conditiile din contractele de creditare. Din octombrie, se va trece si la crearea listelor cu ceilalti clienti”, a spus Petculescu.
Presedintele biroului a adaugat ca nu exista o data fixa de la care incepe monitorizarea creditelor, in sensul ca pentru crearea bazei de date vor fi folosite inregistrarile la zi si cele istorice detinute de banci.
Biroul va fi o baza de date in ceea ce priveste expunerea clientilor fata de alte banci, aflata la dispozitia bancherilor. Astfel, daca un client a creat probleme unei banci, neplatindu-si ratele, el este inregistrat ca atare, avand putine sanse de a mai contracta un nou imprumut.
Totodata, in urma datelor furnizate de Biroul de Credit, bancile vor hotari daca vor mai imprumuta un client, in conditiile in care acesta are deja de rambursat alte credite. Banca va sti daca respectivul client are puterea financiara de a-si onora platile pentru cumulul de imprumuturi.
Oficialii BNR explicau la sfarsitul anului trecut necesitatea infiintarii Biroului prin imposibilitatea bancii centrale de a impiedica sporirea numarului de credite neperformante in conditiile majorarii substantiale a volumului de imprumuturi acordate populatiei.
Astfel, o verificare facuta de BNR asupra unui esantion de clienti de la cateva banci a aratat ca exista cazuri de persoane care iau in acelasi timp credite de la doua, trei banci. Suma imprumuturilor depaseste de multe ori in aceste situatii posibilitatile lor financiare si intra in imposibilitate de plata.
BNR a considerat la un moment dat “urgenta” crearea biroului, argumentand ca nu poate urmari creditul individual, deoarece in atentia BNR nu intra decat imprumuturile de peste 200 milioane de lei.
B