Aici "vedem proliferand antisemitismul cel mai salbatic", a subliniat primul-ministru de la Ierusalim, recunoscand o legatura intre acest fenomen si numarul mare al musulmanilor din Franta, o comunitate care reprezinta circa 10 la suta din totalul populatiei.
"Aceasta a permis dezvoltarea unei noi forme de antisemitism, bazata pe sentimentele antiisraeliene", a precizat Sharon.
Valul de antisemitism din Franta, agravat o data cu tensionarea situatiei din Orientul Mijlociu, s-a concretizat, potrivit statisticilor oficiale de la Paris, in 593 de amenintari sau atacuri la adresa evreilor (atacuri la sinagogi sau scoli evreiesti, profanare de cimitire evreiesti) in 2003 si 510 in prima jumatate a acestui an.
Amintirea Vel d'Hiv
Ministerul Afacerilor Externe de la Paris a solicitat explicatii diplomatice Ierusalimului pentru comentariile "inacceptabile" ale sefului Executivului, a anuntat purtatorul de cuvant din Quay d'Orsay, Herve Ladsous.
Aceasta in conditiile in care guvernul si presedintele Jacques Chirac s-au grabit sa condamne in termeni duri agresiunile antisemite, inclusiv un atac comis in aceasta luna impotriva unei femei intr-un tren regional in apropiere de Paris, atac care s-a dovedit o mistificare.
Si reprezentantii comunitatii evreiesti din Franta au apreciat, in interviuri televizate, ca noua pozitie a lui Ariel Sharon "nu slujeste la nimic". Presedintele Uniunii Studentilor Evrei din Franta (UEJF), Patrick Klugman, precia ca primul-ministru israelian "a fost foarte prost informat despre situatia evreilor din Franta".
"Nu se pune problema plecarii evreilor din Franta", a apreciat la randul lui un apropiat al marelui rabin al Frantei, Joseph Sitruk.
Potrivit BBC, nu este pentru prima data cand seful Guvernului de la Ierusalim lanseaza asemenea apeluri evreilor din Europa, dar nicioda