Romania intoarce anual din granita aproape 2.000.000 de oameni cu traista in bat. Rezultatul este dezvoltarea pietei serviciilor specializate in "saritura peste hotare" si mici trucuri de frontiera dupa care occidentalii au ajuns sa faca filme. Cel mai tare truc a fost folosit in '99, cand 41 de romani s-au prezentat la Consulatul Irlandei la Bucuresti dandu-se "cor".
Pare incredibil, dar irlandezii le-au dat vize pentru a participa la festivalul muzical de la Sligo, in baza unui CD cu muzica "lor". In mod sigur, nici unul n-a ajuns la festival, a tinut sa mentioneze presa de la Dublin. Unii au cerut azil politic, altii s-au apucat sa munceasca la negru.
Astazi, greul cade pe autocarele "tour-operatorilor de roiala": dau credite pe cinci minute in PCTF, au trampa cu agentii, stiu mersu' din patru vami. Cu doua sute de euro esti ca si descarcat in autogara Madridului. Unele si-au facut contrafilaj si baza de date cu numele politistilor; de urechi i-au dat jos pe infiltrati, in cateva randuri.
In paralel lucreaza industria masluielii: unii sculpteaza in vize, altii opereaza in buletine sau direct in pasapoarte. Cel mai ieftin e "biroul populatiei": ciorditorul te costa 500 de mii, artistul care inlocuieste fotografia - un milion. Cu el iti tragi pasaport si esti ca nou.
Calauzele sunt mai scumpe, in jur de 500 de euro, dar dupa excursii lasate cu expulzari si parnai, oferta nu poate fi refuzata.
"Marea majoritate a celor care migreaza astazi dinspre Est spre Vest sunt in cautarea unui loc de munca bine platit, care sa le ridice standardul de viata si sa le permita sa-si ajute familiile", spunea anul trecut directorul general al Organizatiei Mondiale pentru Migratie. Adica exact ce zicea si un returnat de pe Otopeni: "In trei zile sunt inapoi, ca aici mor de foame".
Micul Botosani din Lombardia si No