Editata de Asociatia „Amicii Statelor Unite“, sub conducerea unui comitet de redactie alcatuit din academician Mihnea Gheorghiu (presedinte), Radu Constantinescu, Dan Emanoil Dobreanu si Paula Butusina, Revista romano-americana este o publicatie greu de clasificat, atit ca profil, cit si ca orientare. Surpriza pe care o are cititorul, parcurgind sumarul numarului din iunie, este sa descopere intre aceleasi coperti nume recrutate din sfere diferite, uneori chiar incompatibile, ale vietii culturale autohtone. Componenta americana a revistei este inexacta in ceea ce ii priveste pe semnatarii articolelor, iar in privinta tematicii „americane“ avem de-a face cu o insiruire de texte in care apar, uneori, subiecte care au tangenta (mai mult sau mai putin!) cu America.
Stau astfel alaturi Stefan Andrei (fostul ministru de externe al lui Nicolae Ceausescu) si Bogdan Chirieac (redactor la ziarul Adevarul), Adrian Paunescu (fostul si actualul inalt demnitar) si Bogdan Ciubuc (redactor la Evenimentul Zilei), acad. Mihnea Gheorghiu si Dragos Ivana (colaborator la Observator cultural) si lista – socanta – ar putea continua.
Misterul acestor alaturari imposibile de nume se risipeste atunci cind, mergind la paginile indicate in sumar, descoperi ca textele sint, de fapt, extrase sau preluari din diverse ziare si reviste, fara acordul prealabil al autorilor sau al publicatiilor in care acestea au aparut initial. Cei care „fac“ o astfel de revista, punind cap la cap materiale aparute anterior, primesc, desigur, fonduri pentru „munca“ lor. Ei incalca nonsalant mai multe reguli ale deontologiei profesionale si, penal, incalca legea dreptului de autor, fapta pasibila de penalizare drastica in instanta (ii anuntam pe aceasta cale pe „redactorii“ Revistei romano-americane ca Observatorul cultural isi rezerva dreptul de a-i actiona in instanta pentru utilizarea articolul