Eliminarea recursului in anulare din penal, care se va produce pe 26 septembrie, va face imposibila indreptarea greselilor judiciare * Nici un magistrat nu raspunde penal sau material pentru erorile facute si oamenii nevinovati care ajung in puscarie
Justitia romana comite anual peste 300 de erori judiciare. Cu toate acestea, nici un magistrat nu raspunde penal sau material. Desi dreptul este o stiinta exacta, unele din instantele romane dau solutii complet diferite in spete identice, in functie de interese.
In ultimul timp, mai multe voci avizate din Justitia romana au semnalat faptul ca intentia actualului Executiv de a elimina complet recursul in anulare din materia penala - conform cerintelor Uniunii Europene - risca sa dea o mai mare libertate gravelor erori judiciare, care se comit an de an, in caz ca nu se vor stabili alte modalitati concrete de indreptare a acestora.
Parerile profesionistilor dreptului sunt impartite in aceasta privinta, dar un lucru este sigur: intr-o justitie macinata de incompetenta si coruptie, eliminarea recursului in anulare in materie penala nu trebuie sa lase cetateanul de rand - asa cum ar dori unii judecatori - fara mijloace care sa permita indreptarea unor hotarari judecatoresti definitive, pronuntate vadit impotriva legii.
Recursurile se mai pot promova pana pe 26 septembrie
Procurorul general al Romaniei va putea promova recursuri in anulare in materie penala pana in 26 septembrie, intrucat Inalta Curte de Casatie si Justitie nu va mai avea competenta de a judeca o astfel de cale extraordinara de atac impotriva sentintelor judecatoresti.
Potrivit Legii de organizare judiciara 304/2004 (adoptata de Parlament in 28 iunie si care va intra in vigoare in 26 septembrie anul acesta), Inalta Curte de Casatie si Justitie nu va mai avea competenta de a judeca recursurile in a