Firmele straine considera, in proportie de 100%, ca fenomenul coruptiei este foarte raspandit sau destul de raspandit, conform unui sondaj de opinie realizat pe un esantion de 300 de firme de Centrul International de Studii Antreprenoriale, comandat de Alianta pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER).
Procentele sunt de 43 pentru „foarte raspandita“, respectiv 57 pentru „destul de raspandita“. Romanii sunt putin mai optimisti, in sensul ca 4% „nu stiu“. Altfel, 51% cred ca fenomenul este foarte raspandit, iar restul de 45% - ca este destul de raspandit.
Majoritatea oamenilor de afaceri romani si straini sustin ca cel mai inalt nivel de coruptie a fost atins dupa anul 2000, 43% dintre reprezentantii firmelor cu capital autohton, respectiv 42% dintre managerii unor firme cu capital strain impartasind aceasta idee.
Ponderea celor care cred ca fenomenul coruptiei a ajuns la cele mai inalte limite in perioada 1996-2000 este de 14% in cazul investitorilor romani si de 17% in cazul celor straini.
Totodata, 39% dintre respondentii reprezentanti ai unor firme cu capital autohton au afirmat ca practic coruptia nu are culoare politica, fiind la fel de raspandita in perioada 1990-2000 si dupa venirea la putere a Guvernului Nastase.
Reprezentantii societatilor mari considera, in mai mare masura, ca nu au existat diferente intre diferitele regimuri politice in privinta coruptiei comparativ cu firmele mici si mijlocii. Statisticile arata ca 51% dintre societatile care au peste 250 de angajati cred ca fenomenul coruptiei a fost la fel de raspandit in toate regimurile de dupa revolutie.
Aceasta idee este impartasita de numai 35% dintre societatile cu pana la 10 angajati, IMM-urile fiind mai degraba de parere ca fenomenul coruptiei a luat amploare dupa 2000.
In ceea ce priveste sectoarele percepute ca fiind mediile