"Premierul Adrian Nastase a aprobat, sambata, 17 iulie, proiectul de lege privind asocierea evaziunii fiscale cu crima", a declarat, ieri, la Focsani, Ionel Blanculescu, ministrul Controlului. El a precizat ca acest proiect este, de fapt, un proiect de modificare a Legii 87/1994 privind combaterea evaziunii fiscale.
Noul proiect difera intr-o anumita masura de varianta initiala anuntata de ministrul Blanculescu, insa pedepsele maxime pentru evaziune si frauda fiscala merg, in continuare, pana la 20 de ani de inchisoare. Potrivit ministrului, in noul proiect se pune accentul atat pe recuperarea datoriilor catre stat, cat si pe pedepse.
"S-a schimbat putin forma initiala, potrivit careia evazionistilor li se reducea din pedeapsa proportional cu sumele recuperate la buget. In noua varianta, in cazul in care se recupereaza banii in totalitate, exista o anumita clementa pentru cel vinovat, clementa prevazuta in Codul penal", a precizat Ionel Blanculescu.
O alta noutate fata de vechea Lege a evaziunii fiscale este aceea ca inspectorii fiscali pot primi aceeasi pedeapsa ca si un evazionist in cazul in care inchid ochii sau chiar ii ajuta pe cei care savarsesc infractiuni de evaziune fiscala.
"Prin derogare de la legea penala, pentru persoanele cu atributie de inspectie si control care savarsesc infractiunea de tainuire a faptuitorilor s-au instituit aceleasi pedepse ca si pentru autorii infractiunilor", a precizat Ionel Blanculescu.
Prin acelasi text de lege, se introduce si instrumentul procedurii prealabile, care permite demararea actiunilor de recuperare a banilor datorati bugetului sub supravegherea unui procuror (nu sub supravegherea unui inspector fiscal, ca pana in prezent) pana la declansarea actiunii penale in justitie. "Va garantez ca nivelul evaziunii fiscale va scadea foarte mult.
Nu ne vom l