Un eveniment mai putin mediatizat, dar important pentru implicatiile sale directe si indirecte, s-a produs in timpul procesului electoral din Romania.
Proaspat castigator al alegerilor europene din 13 iunie, FIDESZ, partidul de opozitie din Ungaria, a anuntat, prin fostul premier Viktor Orban, ca va supune atentiei institutiilor europene Legea alegerilor locale, considerata discriminatorie pentru organizatiile minoritatilor neparlamentare.
FIDESZ, membru al Partidului Popular European, cea mai importanta grupare din Parlamentul European, are parghiile necesare pentru a determina modificarea legilor electorale romanesti, apreciate ca nedemocratice, inclusiv de ONG-uri autohtone, ca APADOR-CH. Legea alegerilor locale obliga organizatiile minoritatilor nationale care nu sunt membre ale Parlamentului sa prezinte liste cu 25.
000 de semnaturi apartinand membrilor din 15 judete, inclusiv din Bucuresti. Prevederea, propusa si pentru Legea alegerilor generale, determina o discriminare intre formatiunile parlamentare si cele neparlamentare si nu tine cont de caracterul teritorial al minoritatilor.
FIDESZ a sesizat Comisia de la Venetia si a initiat o comisie a PPE, rezultatul fiind o recomandare a institutiilor europene catre Romania de a modifica articolele incriminate.
Evident ca Orban Viktor are un interes direct in eliminarea prevederilor discriminatorii, care ar permite Opozitiei maghiare sa participe independent de UDMR la alegerile din noiembrie, fapt ce ar putea diminua procentul Uniunii pana sub limita pragului de 5%. Interesant este insa modul in care un stat poate deturna calculele politice facute intr-un alt stat.
Atat Legea alegerilor locale, cat si Legea alegerilor parlamentare au fost elaborate pornind de la premisa ca UDMR, formatiunea ce reprezinta de 14 ani interesele comunitatii maghiare