În cea mai recentă carte a sa, intitulată Sankt Petersburg. Romanul şi romanele unui oraş, profesorul Ion Ianoşi ne invită la o călătorie în oraşul studenţiei sale, al cărui ghid enciclopedic se dovedeşte a fi. Cartea reia şi îmbogăţeşte volumul apărut în 1972, la Editura Univers (denumit atunci Romanul unui oraş. Petersburg - Petrograd - Leningrad), rod al experienţei de viaţă (cei şase ani în care a urmat cursurile universitare în oraşul de pe Neva), dar şi al unui stagiu de documentare, de două luni, din vara anului 1970, în care a umplut cu însemnări douăsprezece caiete studenţeşti.
Peste ani, în condiţiile deplinei libertăţi a scrisului, cu noi informaţii acumulate despre subiect, bântuit de apariţiile nocturne ale oraşului şi îmbiat, fără doar şi poate, şi de aniversarea tricentenarului oraşului din primăvara anului trecut, Ion Ianoşi s-a pus pe "repovestit" Petersburgul, într-o variantă nouă, aceea de "eseu liber de constrângerile ştiinţei severe", atingând o dimensiune dublă faţă de cea iniţială.
Excursul, crescând în detalii, pe axa timpului, o dată cu apropierea de zilele noastre, este centrat, după cum subliniază autorul, pe literatură, muzica şi pictura petersburgheze beneficiind deja de docte exegeze către care ne îndeamnă, iar arhitectura fiind doar simbolic amintită, "pentru a nu-l deruta pe cititorul necunoscător al detaliilor urbanistice". Volumul, deosebit de dens, este un ghid amănunţit al Petersburgului, urmărit îndeaproape pe parcursul a celor trei secole de existenţă. Cititorul, informat, dar şi copleşit, găseşte în el detalii istorice, urbanistice, demografice, de istorie literară, dar şi fişe bio-bibliografice ale autorilor, nativi sau numai locuitori, ai urbei întemeiate de Petru, şi chiar analize comparatiste ale operelor în care se reflectă oraşul.
Lăsând deoparte introducerile sau intermez