Taxe prea mari si birocratie excesiva
Cato Institute plaseaza economia noastra pe locul 103 din 123
Romania taxeaza venitul din munca la niveluri prea mari fata de restul lumii, nu are o justitie independenta si nu ofera imaginea unui stat democratic. Acestea sint problemele care depuncteaza Romania si o situeaza pe locul 103 in lume din 123 de tari in clasamentul anual al libertatii economice, publicat recent de Fraser Institute din Canada si Institutul Cato din Statele Unite ale Americii.
Clasamentul demonstreaza ca exista o relatie puternica intre libertatea economica si prosperitatea tarii, inclusiv nivelul de trai individual, spune analistul economic Matei Paun. Tarile ale caror economii sint considerate libere sint mai bogate si au tendinta de a evolua mai rapid.
De exemplu, tarile din virful piramidei indicelui libertatii economice au un venit net anual pe cap de locuitor in jur de 26.000 de dolari, fata de 1.800 dolari, cit e salariul mediu anual in Romania, sustin analistii.
Criteriile folosite pentru a evalua tarile au fost marimea guvernului, baza legala si protectia drepturilor de proprietate, accesul la bani si stabilitatea monedelor nationale, libertatea schimburilor comerciale si interventia statului in economie.
Tarile bogate, pe primele locuri
Pe locul intii s-a plasat Hong Kong, notata cu 8,7 puncte din zece posibile, urmata de Singapore, Noua Zeelanda, Elvetia, Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Canada, Irlanda si Luxemburg.
Din grupul celor zece tari est-europene admise in Uniune, Estonia se afla pe locul 11, Letonia pe 35, Cehia pe 41 si Lituania pe locul 44. Bulgaria, colega noastra de grupa pentru aderare la UE, se plaseaza pe locul 78, cu un scor de 6 puncte din zece posibile.
In clasamentul libertatii economice, Romania se afla la egalitate de puncte cu Ciad si