Cu sume mici iti poti cumpara prin bursa o felie din cea mai atractiva companie. Actiunile iti dau dreptul sa te implici in viata societatii si sa primesti o parte din profit sub forma de dividende. Daca nu tintesti o pozitie importanta in actionariat, poti sa vinzi oricind esti in cistig si sa pleci linistit cu banii in buzunar.
Nu te gindi insa la bursa ca la un loc unde se fac averi peste noapte. Daca ai stofa de jucator, joaca la ruleta sau cumpara bilete de loterie. Investitia in actiuni presupune consecventa, spirit de analiza si echilibru (nu trebuie sa ai numai cap, ci si... stomac pentru a juca la bursa).
“O actiune buna e ca nevasta, o inseli din cind in cind, dar nu o parasesti”, spunea un impatimit al jocului la bursa. Exagera pentru efect, dar trebuie sa retii de aici ca investitiile se fac de regula pentru mai mult timp, chiar pentru citiva ani.
Speculatiile pe termen scurt sint riscante pentru ca piata se poate incapatina sa nu recunoasca atractivitatea unei companii sau poti fi surprins de un crah bursier; pe termen lung insa, actiunile valoroase ajung sigur in atentia investitorilor. Nu toate actiunile merita cumparate doar pentru ca se tranzactioneaza la bursa, vecinii tai le au si ei sau economia e in crestere.
Gindeste-te ca exista intotdeauna cineva care se bucura ca ti-a vindut asa cum tu te feliciti pentru decizia de a cumpara. In spatele fiecarei actiuni exista o companie si trebuie sa te uiti bine ce face.
Apoi, cresterile din trecut nu garanteaza in nici un caz succesele viitoare, ba e posibil ca un salt neasteptat al pretului sa fie urmat de o corectie usturatoare care sa arunce actiunea chiar mai jos decit pragul de pe care incepuse sa urce.
Companiile vin la bursa tentate de noi surse de finantare. Imprumutul de la actionari e mai “ieftin” decit cel de la banca, in unele cazuri nu